Etiquetas

viernes, 16 de diciembre de 2011

FINS A ON HEM ARRIBAT


Tot i que hem fet diverses intervencions amb grups de joves al CJAS (Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat), o al Centre Cívic Federic Montpou de Castelldefels (UBASP),o l’Escorxador de Vilafranca del Penedés. NO puc considerar en cap cas que la implimentació d’aquest projecte hagi estat duta a terme, com ja comentava en una entrada anterior.


El fet de no tenir el material, i estar en constant elaboració no ens ha permès, sobre la marxa, tot i els molts intents des de EDPAC (Educació per la Acció Crítica) de donar cabuda entre les seves intervencions en l’àmbit formal en escoles i instituts, a tirar endavant la implementació del taller, val a dir que en l’elaboració ens hi hem estat pràcticament tot el pràcticum. D’altra banda la dimensió d’utilització d’espais i franges horàries que estan adquirint els centres, on cal un previsió amb força temps, doncs tot sembla estar molt ocupat i organitzat, i parlo fins i tot dels espais i del temps que es podrien correspondre a l’àmbit no formal, han fet impossible que en la nostra manca de previsió s' hagi pogut tirar el projecte endavant en quan a implementació i avaluació.

Respecte el procés s’ha establert una mena de recerca col·laborativa amb els membres d’Edpac, a mida que hem anat perfilant el treball tothom anava dient la seva de vegades des d’una perspectiva tant crítica que ratllaríem el no políticament correcte, i ens hem hagut d’autocensurar. Finalment penso que hem "parit" un bon material. El proper divendres tenim una reunió final, d’avaluació i aleshores penjaré els PDF a l’espai de debat, o a google docs, ja  pensarem la fórmula. De tota manera en teniu bona mostra en el propi Blog.
Així, penso que he estat molt agosarat, i que he volgut fer massa coses en aquest primer espai de pràcticum, la meva planificació se’n ha anat a norris pel complert,  per tant  cal que per compromís amb l’entitat, amb mi mateix i amb la tasca iniciada, més enllà de “notes, notestes o notasses”, implementar, avaluar i si s’escau, millorar el projecte tot realitzant un estudi comparatiu entre els nois que hagin participat al taller i d’altres que actuarien com a grups de control. He demanat realitzar el següent pràcticum amb Edpac per a poder dur a terme aquest propòsits assenyalats.

Fins aquí hem arribat, bàsicament per una planificació massa agosarada. Tot i això estem satisfets de la feina realitzada.

MOLT DE TEMPS PER SABER CAP A ON ANAVEM

El fet que la demanda (la violència de gènere) no ha nascut d’un context concret sinó de la constatació d’una necessitat sociològica ha determinat ja des de l'inici la manera de treballar. El fet que no desenvolupéssim el material per a un context concret, doncs la idea era que aquest amb un grau de flexibilitat important pogués ser implementat en diferents espais amb joves, tant des de l’àmbit formal, com en d’altres contextos no formals, ha generat un treball de recerca i generalització important. En un context concret haguéssim establert una avaluació inicial amb uns indicadors clars i a partir d’aquí haguéssim tirat endavant.

D’entrada, la tasca es plantejava com un taller de prevenció de Violència de gènere. En la primera fase, en la de la determinació de la demanda, potser és on més de temps hi varem dedicar, doncs justament, necessitàvem recollir molta informació. Mica en mica ens varem adonar que la idea inicial canviava doncs l’objectiu en si potser passava per iniciar-se en aquelles formes de violència més habituals que de manera subliminal es donaven en els joves, ens centràvem, a través de les descobertes pels estudis realitzats per GARRIDO GENOVÈS, o pel Centre d’estudis Jurídics i formació especialitzada, en elements més específics i que inicialment no havíem tingut en compte. 
D’una banda aconseguir el disseny d’un taller en el que possibilitéssim trencar amb la dualitat que es podria plantejar, “Nois agressors vs noies bledes o submises”, de fet en els  estudis  als que fèiem referència sembla que el nombre de violència exercida per noies a nois puja, i molt, estem parlant d’un terç de les agressions entre joves, quan en adults el percentatge no arriba al 5 % (denunciat), havíem d’aconseguir que tot i treballar des de la perspectiva del gènere, calia sobretot fer pensar, a uns i altres i que, en certa manera, tots en sortien perdent. Per a possibilitar construir models alternatius.

De manera que la nostra primera fase se’ns va menjar molt més del que teníem previst, de fet la demanda, diria jo, que s’ha anat redefinint a mida que sabíem més sobre el tema. Les intencions concretes s’han modificat, també doncs la manera de fer.

Què és ser home ara....



5-4 Què és que som dolents els homes? Equitat des de la perspectiva de gènere. Noves masculinitats

Nois! (les noies també poden dir la seva)

Després de tot el que ja heu après, ara us proposo un nou treball a partir de les següents reflexions:

     Si no competim.
     Si no som tant forts.
     Si no importa mostrar la nostra sensibilitat.
     Si no importa mostrar que dubtem.
     Si no importa mostrar la nostra debilitat.
     Si no importa mostrar que tenim somnis.
     Si no només no importa ...

Si les accions, els reptes, els compromisos i els encàrrecs com homes han evolucionat Quins són ara?


RESPON LES SEGÜENTS PREGUNTES? (les noies heu de fer l’esforç de respondre com si fóssiu un noi, poseu-vos a la seva pell)

·        Quan et vares sentir noi (Home) per primera vegada, com ho vas saber?

·        Alguna vegada t’has vist obligat a actuar “com un home” quan tu no volies?

·        Has deixat mai de fer alguna cosa que volies per por a que “la gent” digués que no ets un home de debò?

      Què li passa a aquests famosos, és normal...això que fan?






·        Nois si mireu les coses des de l’equitat de gènere,no sentiu que vosaltres també heu sortit perjudicats per tot allò que ens han fet creure? És així ?En què heu perdut? Per què?
·        Podem fer alguna cosa  per canviar-ho,per a que dones i homes siguem més persones????

Més amor i desamor . Per pensar-hi

 
Situació 3:
         
“Ànima partía”La Maria m’ha dit que vol deixar-me. No vol estar-se més temps amb mi, diu que vol fer altres coses refer la seva vida .Jo me l’estimo com al principi d’estar junts, no suporto estar sense ella,però ja no se si seguir insistint o donar-me per vençut
Amiga:Lluita per ella fins al final. Fes qualsevol cosa per retenir-la i segur que al final cedirà. Se te l’estimes lluita i no et conformis amb el que ella t’ha dit.

Que en penses del consell de l’amiga,és correcte o no, perquè ?
Et  pot ajudar realitzar-te les següents preguntes:
Acceptar la decisió de l’altre significa rendir-se? Es pot mantenir una relació si alguna de les persones que la formen no s’hi troba a gust en aquesta relació? Com se sent una persona quan decideix deixar una relació, i aconsegueix el valor necessari per afrontar la situació amb claredat i plantejar-ho a l’altre? Les coses sempre passen com a nosaltres ens agradaria? 
 
Situació 4:                                                                                      
“Corazón partío: Hola “tio”, darrerament estic fet un “lio”, la Jenny, em deixa tirat a cada moment sense avisar-me, em parla fatal, em crida i em tracta com un drap brut. Ella diu que des que ha començat el grau superior està molt neguitosa perquè té molta feina i li costa molt, Tot i que jo no se si una persona em tracta d’aquesta manera m’estima realment....
Amic: Mira cadascú és com és i te la seva manera de expressar els mal rollos pels que passa,encara que a tu et sembli que et tracta malament pot ser que t’estimi. Si tu te l’estimes segueix amb ella.

Que en penses del consell de l’amic,és correcte o no, perquè ?

Et  pot ajudar realitzar-te les següents preguntes:
Si una persona tracta malament a l’altre l’estima? Com es demostra l’amor? Tenir problemes (feina o estudis) justifica que tractem malament a l’altre? Una parella està per empassar-se el vostre neguit?



Situació 5
Amic: Què, com ho portes?
“Corazón partío:“tio”, estic fet caldo amb la història de la Jenny, Des que em va deixar estic que no serveixo per res
Amic: I has pensat fer alguna cosa?
“Corazón partío”: No se, va ser molt clara amb mi…però intentaré treure el millor de mi per que torni quan… s’adonarà que jo no sóc cap “pringat” i tronarà amb mi.
Amic: Si senyor !!!! amb un parell de ....

Que en penses del consell de l’amic,és correcte o no, perquè ?

Et  pot ajudar realitzar-te les següents preguntes:
És bo insistir perquè l’altre no ens deixi?Com es pot sentir l’altre que vol deixar-vos i contínuament esteu intentant modificar la seva decisió? Com et sentiries tu al seu lloc? Quan algú ens deixa en el fons ens està esperant per a que el tornem a “conquerir”... a enamorar?



ULL


L'amor i el desamor formen part de la vida, necessitem, doncs, viure aquestes experiències aprenent d'elles, prenent com a oportunitats que ens ofereix la vida en el procés del nostre desenvolupament com a persones.

No hem d'oblidar que les crisis ens ajuden a renovar, a generar els nostres propis recursos, que ens ajuden a afrontar la vida d'una manera més positiva i feliç. No hem de viure la ruptura amorosa com un fracàs, sinó com una evolució cap a alguna cosa més positiva, aprenent a confiar en nosaltres mateixos i en el propi procés de la vida. 
                                     

Anàlisi de situacions d’amor i desamor

 
Situació1:

“Corazón partío”: Hola Pere, porto malament  força temps amb la Maria, ens passem el dia discutint, no fem gaires coses junts, i no se... sembla que això no canviarà, no se pas si això és el que jo m’esperava d’una relació...Tot i el mal rollo penso que encara me l’estimo. He d’esperar a desenamorar-me per acabar amb aquesta relació?

Amic:Si encara te l’estimes,has d’aguantar i ja veurem, potser es una davallada,hi ha moments de tota mena, potser amb una mica de temps les coses canvien.


Que en penses del consell de l’amic,és correcte o no, perquè ?

Et  pot ajudar realitzar-te les següents preguntes
Ell és feliç? La millor solució és aguantar? Les coses es solucionen soles?L’amor es per patir? Cal estar esperant a desenamorar-se? Per que creieu que en “Corazón Partío” se sent enamorat?


 
Situació 2:

“Ànima partía”: Les coses amb en Joan fa temps que no rutllen i ho hem estat xerrant. Ell diu que és millor que ho deixem estar, però no se,penso que seria incapaç de viure sense ell, prefereixo estar malament que estar-me sense ella. No se , que m’aconselles?

Amiga:Mira si creus que no creus que puguis estar sense ell, millor esperar a que passi la turmenta. Estic segura que encara queda alguna cosa entre vosaltres ,feu molt bona parella, a més tu ho passaries molt malament i no et vull veure patir així,intentar estar-te amb ell com sigui.

Que en penses del consell de l’amiga,és correcte o no, perquè ?
Et  pot ajudar realitzar-te les següents preguntes:

Que penso que pot ser millor: estar-me amb algú malament o deixar una relació tot i saber que ho passarem malament? Estàs d’acord amb allò de  “més val mal conegut que bo per conèixer”? Es veritablement algú imprescindible per poder ser feliç.?


Identificació de Mites


Fitxa num.7 “el corazón partío

Vegeu el vídeo:
el corazón partío D’ALEJANDRO SANZ 
Identifiqueu  mites dels que coneixeu en la cançó.

El treball dels mites


5-3 A mi no m’agraden les mitges taronges, millor senceres.

 
Fitxa num.6 Aquella cosa estranya que en diuen Amor

QUESTIONARI SOBRE L’AMOR

Trobar el "amor veritable" és trobar ..
• A)  La persona que donarà sentit a la teva vida
• B)  La persona que encaixarà amb tu a la perfecció
• C)  La persona que et farà feliç per sempre
• D) Una persona a qui estimis i que et faci sentir bé amb tu mateixa

És fàcil reconèixer a qui estimes perquè ...
• A) No pots estar ni un minut sense pensar en aquesta persona.
• B) Necessites a aquesta persona per estar completa.
• C) És la persona més perfecta del món.
• D) Quan estàs al seu costat et sents molt, molt bé.

La teva pel·lícula d'amor preferida es titularia...
• A) Atracció fatal
• B) Mitja taronja
• C) Morir d'amor
• D) Estimar: model per estimar

Per amor seria capaç de ...
• A) Donar-ho tot sense esperar res a canvi.
• B) Canviar la meva manera de ser.
• C) Canviar el meu aspecte físic, encara que no volgués.
• D) Plantejar- me nous reptes.

La recepta del "perfecte amor" ha de tenir almenys aquests dos ingredients:
• A) Passió i llàgrimes
• B) Tendresa i gelosia
• C) Romanticisme i seducció
• D) Comunicació i atracció

El refrany amb el que estàs més d'acord és el que diu:
• A) Qui bé et vol et farà patir.
• B) Cada ovella amb la seva parella.
• C) L'amor és cec.
• D) Amor és el veritable preu de l'amor.

La frase que més t'agradaria escoltar és ...
• A) Ets només meu/va ...
• B) Estàs fet/a a la meva mida ...
• C) La meva vida no té sentit sense tu ...
• D) Estar amb tu és el més meravellós que m'ha passat mai ...

Per trobar el "amor veritable" has de ser:
• A) bon/a i entregat/da.
• B) afectuós/a i compassiu/va.
• C) bell/a i sensible.
• D) Tu mateix/a?

L’ "amor veritable" és molt important perquè:
• A) Mai tornes a ser la mateix/a si el/la perds.
• B) Només el trobes un cop a la vida.
• C) És l'únic que dóna la felicitat.
• D) És una experiència meravellosa.

Si el teu amor veritable et fa mal, la cosa té solució:
• A) Si estàs disposat/a a perdonar el que sigui i seguir endavant.
• B) Si et demana perdó i et promet canviar.
• C) Si ho ha fet per amor, perquè et vol massa.
• D) Si t'ha fet molt de mal ... potser no tingui solució.
Final del formulario





Un cop hem contestat, revisem els resultats , perquè hem contestat el que hem contestat?.

Definim doncs l’amor (pluja d’idees breus)
-
                                                        -
                                                                                    -
                                                        -

Heu sentit a parlar dels Mites de l’amor
Romàntic ?

Els mites romàntics són el conjunt de creences socialment compartides sobre la "suposada veritable naturalesa de l'amor", i, igual que succeeix en altres àmbits, també els mites romàntics solen ser ficticis, enganyosos irracionals i impossibles de complir.


Exemples de mites romàntics:

·       Mite de la "mitja taronja"
·        Mite del aparellament o de la parella
·        Mite de la gelosia
·        Mite de l'equivalència
·        Mite de l'omnipotència
·        Mite del lliure albir
·        Mite del matrimoni o de la convivència
·        Mite de la passió eterna o de la perdurabilitat